Hengitä paremmin - voi paremmin

Hengitystavoilla on väliä

Hengitystä pidetään niin itsestään selvänä ettei sitä normaalisti ajattele. Ja onneksi se hoituukin itsestään, ainakin sen verran että pysymme hengissä. Kuitenkin se miten hengitämme vaikuttaa meihin vähintäänkin yhtä paljon kuin muut elämäntapamme.

Oletko tietoinen miten hengität eri tilanteissa? Hengitätkö suun vai nenän kautta? Pinnallisesti ylhäällä rintakehässä vai alempana palleaa käyttäen? Onko hengityksessä katkoksia esimerkiksi kun keskityt johonkin? Harva meistä ajattelee tai huomioi hengityksen kulkua. Hyvä kuitenkin olisi, koska tapasi hengittää vaikuttaa todella paljon terveyteen, energiatasoon, liikuntasuorituksiin ja niistä palautumiseen, lihasjännityksiin, mielialaan ja hermostoon.

Tämän päivän monesti hektinen elämäntapa vaikuttaa meihin monin tavoin. Myös hengitykseen. Kiireisenä ja stressaantuneena hengitys myös kiihtyy ja muuttuu pinnalliseksi ja nopeaksi mikä taas ylläpitää kehon stressitilaa. Jopa 90% nykyihmisistä hengittää liikaa. 

Eikö isompi hengitys sitten ole vain hyväksi? Saamme enemmän happea ja kaikki on hyvin? Valitettavasti näin ei ole. Jos hengitämme liikaa ilmaa kerralla ja liian tiheästi, kehomme ja solumme saavat itse asiassa vähemmän happea kuin jos hengitämme rauhallisesti ja pienemmillä hengenvedoilla. Tämä taas johtuu siitä että hengittäessä liikaa kehosta poistuu myös liikaa hiilidioksidia, jota puolestaan tarvitaan jotta happi voi siirtyä keuhkoista vereen ja siitä eteenpäin soluihin (tätä kutsutaan Bohr-efektiksi).

Näin korona-aikoina korostuu myös entisestään nenähengityksen hyöty. Hengittämällä nenän kautta vedämme keuhkoihimme vähemmän ilmaa ja samalla vähemmän sen sisältämiä haitallisia partikkeleita, viruksia jne. Nenän kautta hengittäessä ilma myös puhdistuu ja nenäonteloissa muodostuu typpioksidia jolla on mm bakteereja ja viruksia torjuvia ominaisuuksia. Suun kautta hengittäessä ilma menee suodattamatta suoraan keuhkoihin

Mitä ongelmia liikahengitys voi aiheuttaa?

  • Hengenahdistusta, hengityksen vinkumista, painon tunnetta rinnassa, jatkuvaa haukottelua tai huokailua.
  • Päänsärkyä, väsymystä, huimausta, heikkoa keskittymiskykyä, pistelyä käsissä ja jaloissa.
  • Stressiä, jännitystä, pelkoa, ahdistusta, paniikkia.
  • Rintakipuja, rytmihäiriöitä ja sydämen muljahtelua.
  • Allergisia reaktioita, limaisuutta, ilmateiden ahtautumista, astmaa
  • Unihäiriöitä, yöllisiä vessareissuja, kuorsausta ja uniapneaa
dandelions, woman, blowing

Tunnistatko sinä jonkin ylläolevista ongelmista? Jos vastaus on kyllä, voit saada apua Hoitava Hengitys -menetelmästä ja sen harjoituksista.

Hoitava Hengitys HB® on maailmalla tunnetun Buteyko-menetelmään pohjautuva, Marketta Mannisen luoma, lempeä itsehoitomuoto. Menetelmän tarkoitus on normalisoida häiriintynyt hengitystapa ja sitä kautta parantamaan hyvinvointia ja vireystasoa. Se on lääkkeetön ja luonnonmukainen lähestymistapa hengityksen aiheuttamiin ongelmiin.

Hoitava Hengitys kurssit ja ohjaukset

Hoitava Hengitys -kurssilla tai ohjauksessa opit miten normalisoidaan hengitys. Luodaan näin keholle paremmat olosuhteet voidakseen hyvin.

 

  • Kartoitetaan tämänhetkinen terveystilanteesi
  • Käydään läpi hengityksen teoriaa
  • Tehdään erilaisia hengitysharjoituksia
  • Saat ohjeita kotiin joilla voit tasapainottaa hengitystä sekä vahvistaa hengityslihaksia, nielua ja kieltä

”Työkalu”, siis hengitys, joka kulkee mukanasi ja on aina käytettävissäsi. Kun kaipaat rentoutusta tai rauhoittumista, nukahtamista, lisää energiaa, parempia liikuntasuorituksia, parempaa oloa. Sinulla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa hengitykseesi ja sitä kautta vointiisi.

Hengitä paremmin - voi paremmin

Peruskurssi 
n. 2,5h 55€/hlö (sis. alv 24%)  3-5 henkilöä

Laajempi kurssi, 3 kertaa, yhteensä 4,5h
Kurssi viikon välein (ensimmäinen kerta 2,5h, seuraavat kaksi n. 1h) 90€/hlö (sis. alv 24%) 3-5 henkilöä

Yksilöohjaus
1,5h 85€ (sis. alv. 24%)
Seuraavat ohjauskerrat 60 min 70€ (sis. alv. 24%)

Tilauskurssit ja luennot
Haluatko kurssin tai luennon omalle ryhmälle, työpaikkasi tai yhdistyksen hyvinvointipäivään tms? Ota yhteyttä petra@hoitolaharmony.fi ja pyydä tarjous niin suunnitellaan yhdessä.

Tällä hetkellä ei ole suunniteltuja hengityskursseja, mutta ilmoita jos olet kiinnostunut!